Soluția Guvernului după ce CCR a scos interceptările SRI din dosare. Ce conține ordonanța de urgență de pe masa executivului. DOCUMENT

Publicat: 10/03/2016, 21:37

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi că Guvernul va adopta, vineri, o ordonanță de urgență pentru a corecta Codul de procedură penală după decizia Curții Constituțională care a invalidat prevederea potrivit căreia executarea mandatelor de supraveghere tehnică putea fi făcută de SRI. Astfel, organele de urmărire penală vor folosi infrastructura SRI, a spus Prună, „cu eliminarea oricărei intervenții umane” din partea Serviciului”.

„Guvernul a lucrat la o ordonanță de urgență. A făcut acest lucru împtreună cu toate parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT și DNA. Mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT. Mâine seară, Guvernul va adopta această ordonanță de urgență. Care este soluția? România este azi în situația în care nu are altă infrastructură decât cea care este administrată de SRI, astfel încât soluția pe care o propune Guvernul în OUG este, evident, folosirea infrastructurii care este la SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenții umane din partea SRI și cu implicarea exclusivă a procurorului și a poliției judiciare, adică a acelor organe care sunt de cercetare penală”, a spus Prună.

Ministrul Justiției a mai spus că DIICOT și DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetară pentru implementarea acestei Ordonanțe de urgență, dar nu a precizat și sumele necesare.

„Este evident că punerea în acord a legislației pe care o avem acum cu decizia CCR vine și cu niște costuri”, a menționat Prună.

Ministrul Justiției a vorbit și despre necesitatea consultării societății civile asupra celor două variante, respectiv achiziționarea unui nou sistem de interceptări pentru parchete sau folosirea infrastructurii SRI, împreună cu garanții de utilizare a personalului care nu e la SRI și are competențe de cercetare penală.

Ea a mai declarat că a discutat nu doar cu parchetele, dar și cu reprezentanți ai SRI, care și-au dat acordul pentru folosirea infrastructurii pentru interceptări.

„Evident că am discutat cu SRI, pentru că ei sunt nu numai administratorii, ci și proprietarii acestei infrastructuri. (…) SRI este de acord”, a mai spus Raluca Prună.

VEZI AICI PROIECTUL DE ORDONANȚĂ PAG 1

VEZI AICI PROIECTUL DE ORDONANȚĂ PAG 2

Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul Ordonanței de Urgență privind interceptările.

În proiectul Ordonanței de Urgență să arată că, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor este desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității naționale.
Totodată, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit și distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală.

„Condițiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare” se mai arată în proiect.
Ordonanța prevede și că Ministerul Public este autorizat să obțină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor privitoare la infracțiunile date în competența parchetelor.

Noile prevederi stabilesc „delimitarea de o manieră neechivocă, după natura obiectului activității de supraveghere tehnică dispus în baza unui mandat de siguranță națională ca activitate proprie a SRI, de operațiunile tehnice realizate de organele de urmărire penală în baza unui mandat de supraveghere tehnică dispus de instanțele de judecată conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală”.

Nota de fundamentare mai arată că „se asigură astfel realizarea principiului nemijlocirii în obținerea probelor prin procedee tehnice speciale de către organele de urmărire penală în mod distinct de activitățile altor autorități precum cea proprie a SRI. Prin măsuri tehice se va realiza partajarea infrastructurii (servere de management a interceptării și console de administrare și operare) astfel încât să se realizeze accesul nemijlocit și utilizarea independentă de către organele de urmărire penală”.

Proiectul de Ordonanță modifică și sintagma „cu organele de urmărire penală, cu autorități prevăzute de alin.1” cu sintagma „cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul Poliției”.

CSM, aviz pozitiv pe ordonanță

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil proiectului Ordonanței de Urgență privind interceptările, dar cu câteva observații, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Proiectul de Ordonanță de Urgență, discutat joi în Comisia nr. 1 al Consiliului Superior al Magistraturii, a primit aviz favorabil, dar au fost și observații, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat astăzi că organele de urmărire penală pot folosi infrastructura SRI pentru a pune în executare mandatele de supraveghere tehnică.

„Uneltele acelea cu care se face interceptarea sunt ale statului român, cine le folosește este o altă problemă, asta trebuie rezolvată”, a spus el, răpunzând „de ce nu?” când a fost întrebat dacă DNA poate folosi aparatura chiar dacă e a SRI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin:...
WOW! Cum arată Gabriela Szabó la 20 de ani de când s-a retras din sport....
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ce a pățit o româncă după ce a păcălit un pensionar din Spania cu aproape...
Regina lui Salam, mega-mulată și super-dotată! Roxana Dobre, ieșire-fulger pe Nordului cu…
Zile libere 2025. Mai multe minivacanțe pentru angajații din România
Preţul cerut lui Valentin pentru o chirie la Piaţa Muncii. "Mobila pusă la întâmplare, televizorul...
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă...
Studiu Eurostat: Peste 50% dintre români nu își permit să meargă în vacanță! Suntem pe...
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
E adevărat că scapi de amendă dacă faci rovinieta în aceeași zi? Răspunsul CNAIR
Lovitură de proporţii pentru Uber: Gigantul a fost amendat cu 324 mil. dolari
Este CLAR: DOVADA că egiptenii antici comunicau cu extratereștrii!
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Scăpați de mirosul urât al pantofilor. Cele mai rapide soluții
Cât costa să închiriezi vilele din Thailanda în care s-a filmat Insula Iubirii. Prețul este...
VIDEO Accident mortal pe DN 2, între un autobuz și două mașini! A fost activat...
VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am...
Decizia devastatoare luată de instanţă în cazul crimei din DOLJ. Ce se va întâmpla cu...
BANCUL ZILEI. BULĂ: - Bubulino, aici am făcut noi prima oară dragoste. Mai ții minte?
Urme de dinozauri identice, descoperite pe maluri opuse ale Oceanului Atlantic